keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Kiropraktikko kävi täällä

Tänään heti aamulla oli tallissa todella kiinnostava luento kiropraktiikkasta ja sen jälkeen seurasi hevosten hoitoa ihan paikan päällä, ja myös ihmisten hehe. :-) Kiropraktiikka on siis manipulaatiohoito, joka korostaa tuki- ja liikuntaelinten (eniten selkärangan), toimintahäriöiden diagnosointia, hoitoa ja ehkäisyä käsin tehtävillä tekniikoilla. (Lähde Wikipedia)

Eli tallilla kävi sellainen mies kuin Larry Strandberg joka hoitaa hevosia melkein kaikissa Pohjoisissa maissa. Hän on opiskellut Amerikassa ja hänelle on about 40 vuoden kokemus kiropraktiikasta. Hän hoitaa sekä eläimiä että ihmisiä. Nyt hän on menossa Ruotsiin ja viipyy siellä noin kuukauden kunnes tulee takaisin Suomeen ja silloin hän tulee taas käymään koulun tallilla. :-) Itse "kontrolli" ei maksa mitään jos hevosella siis ei ole mitään vikaa jos oikein ymmärsin, mutta jos on hoidon tarvetta niin hoito tietysti maksaa.

Tänään hän hoiti eniten ravureita, ja reaktiot jos heillä oli kipeetä olivan aika vahvojakin. Näki kyllä selvästi että missä hevosella oli kipeätä ja kuinka paljon. Hän tunnusteli niskaa, selkää ja lihakset selkärangan vieressä ja "veti" sormia takajalkoihin saakka. Yhtä hevosta hän "veti" hännästä ja kuului naks - sen jälkeen hevonen ei reagoinnut ollenkaan paineeseen mitä oli ennen tehnyt. Tämä on vain yksi esimerkki. :-) Jos hevosella ei ollut minkäänlaista "vikaa", se ei reagoinnut mitenkään paineeseen. Hevonen kyllä osaa kertoa jos sitä sattuu johonkin.

Koirista hän kertoi aika kiinnostavan jutun. En nyt muista tarkkoja prosentteja, mutta jos esimerkiksi on halvaantuneita mäyräkoiria (olisiko onnistumisprosentti 98 %?) ja saksanpaimenkoiria (huomattavasti pienempi onnistumisprosentti) niin melkein kaikki mäyräkoirista pystyvät liikkumaan hoidon jälkeen. Saksanpaimenkoirien prosentti on vähäinen sen takia että niitä on jalostettu "rikki", eipä ihme.

Hän kertoi myös että hän arvelisi että huoneessa (meitä oli noin 15 opiskelijaa ja pari, kolme opettajaa) olisi vain 1, maksimi 2 ihmistä jotka olisivat "suoria". No, saatiin makaa sellaisella penkillä ja hän sitten katsoi meitä kaikki. Joku arvelisi että 50 % meistä olisivat suoria. Arvaa mikä oli tulos? Kukaan meistä ei ollut suora ja kaikilta löytyi pieniä "vikoja" m.m. lonkista, selistä ja niskoista.

Hän tunnusteli lonkkiani, selkääni ja niskaani ja pudisti päätään. Vaikka en kertonutkaan mitään hän osasi sanoa että oikea lonkkani on ylempänä kun toinen, että keskiselkäni on jumissa ja about että niskani on aivan rämänä. :-D Kysyi onko minulla kipeä selkä, "vetääkö" jalkoihin ja onko niska kipeä - huimaako joskus tai onko päänsärkyä? No, vastaushan oli kyllä kaikkiin kysymyksiin. Sitten hän alkoi "naksuttaa" kaikki paikoilleen. Olin aivan varma että sattuisi kamalasti mutta ei - eipä sattunut ollenkaan. :-) Niska piti kyllä kauheeta ääntä, ja samoin lonkka hehe. Mutta sen jälkeen kaikki kipu niskassa ja selässä hävisi! Eikä ole vieläkään tullut takaisin ainakaan. Kun nousin istumaan sen jälkeen että hän oli "naksuttanut" lonkkaani, tuntui että olisin ollut vinossa koska aivoni oli jo alkanut "rekisteröimään" että olin suora silloin kun oikeasti olinkin vinossa. Hetken päästä tunne katosi ja en usko että olen koskaan osannut istua niin hyvin hevosen selässä kuin tänään! Mahtavaa! :-) Nyt pitäisi sitten käydä kiropraktikolla että saisi kaikki fiksattua... :-)

Eli aina jos on kipeä jostain ja harkitsee menevänsä esim. hierojalle niin kannattaa ensin käydä kiropraktikolla ja saada "luusto paikalleen". Lihaksethan on kiinni luustossa eiks vaan? Joo. No, ihan sama paljon väännät niitä lihaksia niin eihän ne voi mennä paikalleen jne. ellei luusto ole niin kuin pitää. ;-)

Tottakai tällä hoitotavalla on aina omat riskinsä, ja kyllä tämä kiropraktikko kertoikin tapauksista missä jokin oli mennyt vialle ja esim. erän naisen tunto kasvoista oli kadonnut. Mutta sellaista kuitenkin tapahtuu suht harvoin jos kiropraktikko tietää mitä tekee. :-)

Mitä mieltä olet kiropraktiikkasta hevosille? Hyvä asia vai huono asia? Oletko käyttänyt kiropraktikkoa hevosellasi? Mitä on mielipiteesi, tepsikö ja auttoiko hoito? :-)
Kerro mielellään kokemuksistasi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti